vineri, 15 ianuarie 2010

Program TV

De cand sunt in concediu de crestere a copilului am avut cateva clipe timp liber si am deschis televizorul dimineata. Astazi am poposit la emisiunea de mare "succes" "Nora pentru mama". 

Din ce am priceput, sunt inchisi intr-o casa: mai multe aspirante la titlul de nevasta, tineri  dornici sa se nenoroceasca pe viata impreuna cu mamele lor, viitoare soacre. Exista un premiu atractiv, cred ca o nunta ca in basme cu niste personaje care nu cred ca au citit cu ochii lor vreunul. Regulamentul jocului, daca il pot numi asa, este cam vag.  Probabil doar prezentatoarea Gabriela Cristea il stie si l-a priceput.

Ce m-a facut sa privesc emisiunea? 

1. Concurentii. Ma uit la acele tinere lipsite de feminitate, pline de grasime, usor vulgare si ma intreb ce le-a determinat sa se izoleze de lume in acea casa. Sa fie atat de disperate sa se marite cu unul dintre baietii de acolo, care sunt neatractivi, neinteresanti?

2. Serviciul. Cum isi castiga existenta in afara casei concurentii? Daca isi permit sa stea cu lunile intr-un concurs, unde lucreaza ei? Cine s-ar casatori stiind ca jumatatea aleasa este somer(-a)? Nu sunt o fire materialista, insa imi pun problema cum isi vor plati intretinerea, cu ce isi cumpara mancare, haine etc. Nu cred ca sentimentele construite in captivitate tin de foame 100%.

3. Publicul tinta. In emisiune se intra in direct cu telespectatorii, mai bine zis cu telespectatoarele, sotiile bautorilor de bere, consumatori de seminte si devoratori de fotbal. Toate se recomanda doamna X (unde X = prenumele). Acestea sunt la curent cu problemele din casa, discutii, barfe si intervin moralizator cu intelepciunea tipica de vecina care trage cu coada ochiului in ograda celuilalt. Sar la gatul unei "frumoase" concurente si ii spun unde a gresit, cum trebuie sa vorbeasac etc. Atacata sta cu privirea plecata, afiseaza un zambet persiflator si ofera replici sablon: "nu e treaba dumneavoastra", "nu cunoasteti toate detaliile", "am mai spus-o si nu imi place sa ma repet" sau "e opinia dumneavoastra". Cine sta cu telefonul la ureche dimineata ca sa zica ceva pe post? Doar o casnica, ce si-a trimis cei doi copii la scoala. Cine voteaza la final de saptamana? Cine sacrifica SMS-urile pentru a elimina concurenti din casa? Ce criterii are publicul tinta in eliminarea jucatorilor, atata timp cat nu e o competitie propriu-zisa?

4. Prezentatoarea. O frumoasa cu forme rubensiene. Sta la taclale cu concurentele si cu soacrele intr-o maniera mai plictisitoare decat o conversatie englezeasca. Se invarte in jurul unui subiect banal, le da cuvantul concurentelor apatice, care se codesc sa raspunda. Totul decurge ca o ora de dirigentie intr-o zi de vineri la final de program.Ce ma amuza la ea este forma intepata cu care vorbeste. Afiseaza o aliura de doamna rafinata care apeleaza si la proverbe pe care le reda vag, insa dupa ce le-a rostit priveste in jur cu aer calm budist dand de inteles ca nimeni de acolo nu e atat de intelept ca ea. Tine in mana niste cartonase pe care sunt notate ideile principale, isi arunca delicat privirea rimelata abundent si mai lanseaza o problema vitala din casa. Da din nou cuvantul concurentelor apatice, plictisite, si asteapta ca fiecare sa isi termine cele trei idei din creier exprimate in maximum cinci cuvinte. 

5. Soacrele. Ce femeie in varsta, care se respecta alege sa mearga intr-o asemenea competitie? Ce le fac sotii singuri acasa? Se uita la TV ca sa isi aminteasca cum mai  arata sotia lor? 

6. Timpul liber. Ce fac toata ziua? Nu au sarcini saptamanale de indeplinit ca la "Big Brother". Stau la barfa si fumeaza. Mananca pe banii televiziunii si asteapta sa mai treaca o zi. Dimineata si seara se imbraca mai frumos si apar "pe sticla". Cat se poate barfi intr-o comunitate atat de restransa? E firesc sa inceapa sa isi vada defectele si sa apara ceea ce doamna prezentatoare numeste "conflicte". Asa se naste tema urmatoarei emisiuni.

Frumos program. E un model de plictiseala si de pierdere a timpului care oricum zboara. Drept urmare am inchis televizorul iritata de cele vazute.



Niciun comentariu: