sâmbătă, 4 septembrie 2010

Scurta observatiune a starii invatamantului

Dragii mei,

Dupa o absenta de opt luni si jumatate, am revenit la catedra. Intre timp am nascut o fetita sanatoasa care a devenit sensul vietii mele.

Eram nerabdatoare sa vad care sunt noutatile din scoala unde lucrez. Dezamagirea imi este mare caci nimic nu s-a schimbat in timpul cat am fost plecata.

Institutia in sine a ramas aceeasi, nu s-a mai achizitionat nimic, nimeni nu a mai adaugat nici macar o plansa intr-o clasa, nicio banca nu a fost reparata. In plus, trebuie sa facem economie la hartia de xerox, pe care oricum o aduceam de acasa, si la tusul de la imprimanta si de la xerox. Adio fise, adio activitati interactive. Ma intorc sa scriu subiectele la evaluare pe tabla, voi dicta fisele de lucru.

Colegele au aceeasi atitudine. Cele care muncesc, muncesc, cele care paseaza responsabilitati pleaca cat mai repede posibil, chiar daca acasa nu au o responsabilitate foarte mare. Asteapta de la mine sa le rezolv si anul acesta sarcinile.

Clasele pe care le am in incadrare nu cuprind clasa a XII-a si a XIII-a. E pentru prima data cand sunt data la o parte din procesul de pregatire al elevilor pentru BAC. Mi s-a amintit ca am lipsit un an, de parca as fi fost pe lumea cealalta. Nu a contat in ochii conducerii experinta indelungata pe care o am ca examinator, nici procentul de promovabilitate de 100%.

In rest e la fel. Doamnele de serviciu trag cu urechea, iar informaticienii taie frunze la caini pe bani frumosi. Suntem prezentat ca fiind cel mai bun colectiv de profesori care exista in tot Universul, insa pe un salariu dezolant.

Ramane de constatat daca macar elevii s-au schimbat in bine. Tare ma tem ca nici aici nu voi avea o surpriza placuta.

2 comentarii:

Anonim spunea...

"informaticienii taie frunze la caini pe bani frumosi" mi-a placut asta sincer ... da eu ma intreb de unde stii tu ca taie frunza la caini cand tu habar nu ai ce fac ei ? e ft simplu sa dai cu noroi... fa un exercitiu de gandire si priveste lucrurile din perspectiva elevilor tai care nu dau 2 bani pe ce faci tu si nu te apreciaza si ai sa constati ca sunt mai multi care cred ca tu "tai frunza" in fiecare ora de romana ca nu vii cu nimic nou totu e memorat bine dinainte ... in concluzie ai sa constati ca sunt mai multi care cred asta despre tine decat despre informaticienii care ii invidiezi.

Mihai Palaga. spunea...

Imi place nenea anonim care spune "care ii invidiezi" in loc de "pe care ii invidiezi". Trecand mai departe , sper sa puteti vedea ce scriu, ca sa nu scriu degeaba.Stiam ce exista tensiuni la nivel de cancelarie cam de prin clasa a11-a. Nu era foarte dificil sa imi dau seama de acest lucru. Nu stiu de unde a pornit dar stiu ca ne-a afecatat intr-o mica/mare masura pe noi in clasa a XII-a. Oricum , ce s-a intamplat este de domeniul trecutului si nu mai are foarte multa insemnatate. Vreau sa vorbesc mai mult despre stilul dumneavoastra de predare care mi s-a parut unul destul de bun in comparatie cu tot ce am intalnit in cei 12 ani de scoala. Imi placea ca veneati cu cartile in clasa si ne citeati fragmente , versuri din anumite opere ca mai apoi le putem dezbate in clasa. Adevarul e ca dumneavoastra ati fi asteptat o dezbatere sa aibe loc , in schimb se facea tacere in toata clasa. Recunosc ca si eu am fost tacut in 70%-80% din cazuri si imi cer scuze. Pur si simplu in acele momente nu vedeam importanta limbii romane , a literaturii , a istoriei si a altor materii. Acum s-a schimbat situatia radical , daca pot sa zic asa. Intorcandu-ma la modul de predare , este absolut perfect pentru un liceu modest ca Marin Coman. Ii ajuta pana si pe cei mai slabi sa ia bacalaureatul. Dar eu cred ca dumneavoastra puteti mai mult de atat. Cred ca puteti sa va detasati de liceul acela si sa predati la un liceu mai prestigios. Mi-as dori, poate, sa formati si viitori olimpici la limba romana , nu numai niste absolventi de bacalaureat(un examen destul de mediocru).O sa conchid acum pentru ca nu vreau sa intru in detalii pe un site, ci in realitate daca vom mai avea ocazia. Am invatat lucruri utile de la dumneavoastra si va multumesc.Mi-as dori sa vedeti mesajul si chiar sa imi raspundeti daca aveti timp sau daca doriti.