luni, 28 decembrie 2009

Sfaturi, sfaturi, sfaturi

Dragii mei am revenit din maternitate dupa o sedere de opt zile. Am o fetita sanatoasa si frumoasa care a reusit sa ma dea peste cap cu totul.
Desi am citit despre primele 28 de zile o carte foarte competenta pe care o lauda toata lumea, nimic din teorie nu se compara cu practica. Drept urmare, am cunoscut depresia postnatala atunci cand plansul bebelusei este de neoprit si cand nu pot pricepe ce as putea sa ii mai fac sa se linisteasca. In acest moment au aparut sfaturile din variate surse:
1. Internet. Exista sit-uri cu recomandari mii si mii, insa se bat cap in cap. Fiecare parinte a scris ce a mers la el, dar nimic care sa ma ajute. Colicii sunt un mister medical pe care oamenii de stiinta ce descopera leacuri pentru boli ultra-periculoase (ex. gripa porcina) nu stiu sa le explice si sa ofere un remediu. Singurul sfat constant a fost sa am rabdare. In rest, trebuie sa incerc numeroase denumiri de leacuri care ar putea sa mearga. Pana le testez pe toate s-ar putea sa treaca cele 3 luni de colici.
2. Mame. Fiecare a crescut un numar variabil de copii. Deci experienta este de necontestat. Orice refuz este in zadar. Asa e bine, asa am facut si uite ce copii mari am. Copilul trebuie infasat, nu trebuie tinut in fasa, copilul trebuie spalat in apa cu un grad apropiat de punctul de fierbere ca sa nu raceasca, nu sunt bune scutecele de unica folosinta, nu sunt bune cremele din comert, luati mai multe suzete in caz ca o pierde pe una sa aveti inlocuitor, nu o legana pe picioare, nu o culca cu tine, las-o sa doarma cu tine daca o doare burtica, crema X e buna, crema X nu e buna etc, etc, etc.
3. Doctorii. Am o mare nedumerire. Ce pot sa mananc cat alaptez? Am intrebat doi medici si am primit sfaturi confuze. Amandoi mi-au spus ca trebuie sa evit varza, fasolea, ceapa, usturoiul, dar mi s-a mai zis din partea unui doctor ca nu am voie: lapte si produse lactate, peste, fructe de mare, fructe, legume. Deci nu am voie sa mananc, desi trebuie sa mananc foarte bine ca sa am putere sa o hranesc cel putin 6 luni natural, insa ideal e sa o alaptez pana la 2 ani (nu stiu cine poate face asa ceva). Mai am un doctor pe care il voi intreba si astept lista lui. Insa deja ma gandesc la alimentatia alternativa ca sa pot supravietui si eu si copilul.
4. Carti. Am cumparat o carte ampla si detaliata care se cam contrazice cu ce mi-au zis doctorii. Mama care alapteaza mananca ce vrea. Apar sfaturi care contrazic mamele. Baia copilului trebuie facuta intr-o incapare cu temperatura de cel mult 25 de grade. Despre colici se spun 2 cuvinte, de parca nu ar fi prima proba a copilului sa testeze rabdarea infinita a parintilor. Am primit de la soacra o carte din batrani care ma invata cum sa cresc bebelusul, am primit un manual de liceu de puericultura, mama mi-a adus un dictionar de medicina in familie, de unde voi lua sfaturi de crestere a copilului.
5. Instinctul matern. Nu cred ca am asa ceva deoarece sunt atat de bulversata de sfaturi incat nu am avut timp sa imi intreb instictul ce sa fac. Ma astept sa aud o voce salvatoare, plina de intelepciune care sa ma determine sa ma misc cu precizia celorlalte mame vazute de mine pe strada, cele care detin biberoane, gentute bine organizate, copii multumiti de ingrijirile primite.
Cert este ca nu mai suport sa vad un sit dedicat parintilor, carti bine documentate, sa aud sfaturi intelepte si avizate. Astept sa imi treaca depresia si sper sa imi pun in ordine starea interioara ca sa pot sa invat sa devin mama.

Niciun comentariu: